Kantoor op het water, een unieke drijvende werkplek

Kantoor op het water

Begin 2020 zijn we met For Building de uitdaging aangegaan om het Floating Office in Rotterdam te realiseren. Een zeer duurzaam drijvend kantoor waar onder andere Het VN klimaatcentrum (GCA – Global Centre on Adaptation) nu is gehuisvest. Bij de bouw stond op alle fronten duurzaamheid, energiebesparing en het milieu centraal. Gedurende het project hebben we alle betrokkenen continu en uitvoerig op de hoogte gehouden, onder andere door middel van deze projectsite. Hieronder is meer informatie te vinden over het project, de voortgang van de bouw en de innovatieve duurzaamheidsmaatregelen voor het Floating Office.

Floating Office Rotterdam

Locatie – Rotterdam

Afmetingen – 3607 m² VVO

Status – Opgeleverd

Video afspelen

Volg de bouw

Begin 2020 zijn we met For Building de uitdaging aangegaan om het Floating Office in Rotterdam te realiseren.

Oplevering FOR

30/04/2021

Verplaatsing FOR

15/03/2021

Mogelijke overlast

15/03/2021

De eindstreep in zicht

24/02/2021

Inkijk in FOR

19/01/2021

Vorderingen

27/11/2020

Volgende mijlpaal

04/11/2020

Bovenbouw van start

20/10/2020

Technische installatie

09/10/2020

Voorbereiding opbouw

25/09/2020

Voor omwonenden

04/09/2020

Aangekomen in de Rijnhaven

02/09/2020

Volg de bouw

Begin 2020 zijn we met For Building de uitdaging aangegaan om het Floating Office in Rotterdam te realiseren.

Het project

Kantoor op het water, een unieke drijvende werkplek en het toonbeeld van state-of-the-art duurzaamheidsmaatregelen.

Kantoor

Het Floating Office is na realisatie aan verschillende organisaties en bedrijven verhuurd. Het mondiale VN klimaat centrum (GCA) zal zich voor een periode van 5 tot 10 jaar huisvesten in het gebouw. Op de begane grond van het gebouw is een publiek toegankelijk restaurant met een groot buitenterras en een drijvend zwembad te vinden.

Ontwerp

Het drijvende lichaam onder het gebouw bestaat uit 15 betonnen bakken van 6 x 24 m², en 3.5 m hoog, die met voorspanning aan elkaar gekoppeld zijn. Hierdoor ontstaat een drijvend geheel met een oppervlak van 24 x 90 m². Hierop is in CLT (Cross Laminated Timber) een compleet vurenhouten casco opgebouwd van 3 lagen – begane grond, 1e en 2e verdieping. Dit casco bestaat uit gelamineerde vurenhouten staanders en liggers, in een stramienmaat verdeling van 6 x 6 m² en kruislings verlijmde 200mm dikke verdiepingsvloeren en dak. Dit inclusief de balkons aan beide gevels ter plaatse van de 1e en de 2e verdieping. De gevels zijn grotendeels gevuld met structurele beglazing en deels met Platowood gevelbeschieting op HSB elementen.

Locatie

Het gebouw heeft haar definitieve ligplaats in de Rijnhaven van Rotterdam. Daar zal in de nabije toekomst nog veel meer aan drijvende ontwikkelingen plaats gaan vinden. Gemeente Rotterdam zal er ook een drijvende boulevard gaan realiseren. Aan deze boulevard wordt ook het FOR verbonden d.m.v. een brug. Het complete drijvende gebouw zal uiteindelijk aan twee meerpalen komen te liggen met een diameter van 175cm. Dit aangezien we in de Rijnhaven te maken hebben met de getijden van eb en vloed, waarbij het gebouw dus met deze getijden mee zal bewegen t.o.v. NAP aan deze meerpalen.

Duurzaam bouwen

Het geheel is in detail op alle onderdelen in de basis als uniek ontworpen door Power House Company – zoals niet anders te verwachten van dit toonaangevende bureau. Het Floating Office is een duurzaam en circulair gebouw wat past bij de missie om klimaatbestendigheid te vergroten.

Materiaal

Het gebouw is grotendeels gebouwd van hout, volledig demontabel en daardoor circulair. Het gebruik van hout als hoofdconstructiemateriaal vermindert de CO²-footprint van het gebouw aanzienlijk. Al het hout wat is toegepast, is FSC gecertificeerd. Daarnaast is het kantoor volledig zelfvoorzienend en energie neutraal met behulp van circa 800 m² aan zonnepanelen, en door gebruik van water uit de Rijnhaven voor de koeling. Het complete dakvlak aan de zuidzijde is dichtgelegd met zonnepanelen, en aan de noordzijde is het hele dak voorzien van Mos Sedum begroeiing.

Onze samenwerking

Valleibouw heeft in het verleden diverse projecten gedaan voor de architect en eigenaar van Powerhouse Company, Nanne de Ru. Het was Hanno van Veldhuizen – eigenaar van Valleibouw – die werd benaderd door Nanne de Ru met de vraag om het Floating Office in Rotterdam te gaan bouwen. Vanwege de omvang, complexiteit en bouwsnelheid werd de samenwerking in een bouwcombinatie voorgesteld aan Marco van den Essenburg – eigenaar van Bouwbedrijf Osnabrugge. Na de verschillende afwegingen in kaart te hebben gebracht, is daaruit FOR BUILDING VOF ontstaan. Deze bouwcombinatie is de hoofdaannemer voor de gehele realisatie van Floating Office Rotterdam en wordt door Hanno en Marco samen geleid. Het FOR wordt gebouwd in opdracht van Stichting Beheerder FOR, die eigenaar wordt van het gebouw.